Blog

Een uitvaart verzorgen: hoe doe je dat?

Een uitvaart regelen is altijd erg moeilijk. Of je nu voorbereid was op het verlies van een dierbare of niet, er komt toch ineens veel op je af. Zeker in de tijd waarin we nu leven is het verwarrend en lastig. Op anderhalve meter afstand moeten blijven van naasten die buiten jouw huishouden vallen is bijna niet te doen. Toch is het belangrijk om te weten wat de regels zijn en waar je rekening mee moet houden.
 

Een uitvaartverzorger inschakelen

Als je iemand verliest komen daar vaak veel emoties bij kijken. Het is dan moeilijk om je te kunnen focussen op alle dingen die moeten gebeuren. Je kunt stress ervaren, doordat je niets wil vergeten en een zo mooi mogelijk afscheid wil kunnen regelen. Gelukkig zijn er mensen die jou daarmee kunnen helpen. Je kunt contact opnemen met een uitvaartondernemer. Hij of zij weet precies wat er moet gebeuren en hoe je dat het beste kan regelen. Je hoeft er dan niet over in te zitten dat je iets vergeet of dat je misschien in tijdnood zou komen. Zij zijn uiteraard ook op de hoogte van de laatste regels rondom uitvaarten, waarover je hieronder meer leest. Daarnaast kan het ook voor steun zorgen. Hoe vind je zo iemand? Vraag het aan bekenden, of Google bijvoorbeeld ‘uitvaartondernemer Amsterdam’. Een goede uitvaartverzorger is nooit ver weg.
 

Wat zijn de actuele regels bij uitvaarten?

Nu we midden in de tweede golf van de coronacrisis zitten, is het misschien wel lastiger dan ooit om afscheid te moeten nemen van een dierbare. Er is namelijk een behoorlijk aantal regels waar we ons aan moeten houden, óók tijdens een uitvaart. Zo moet de anderhalve meter behouden worden en moet iedere bezoeker een vaste zitplaats krijgen. Het is dus belangrijk dat er gekeken wordt naar de plek waar de uitvaart plaatsvindt: hoeveel mensen kunnen daar plaatsnemen op anderhalve meter afstand? Ook condoleren zal op een andere manier moeten. Je kunt immers geen handen schudden of elkaar even aanraken, hoe moeilijk dat ook is. Vind de condoleance op een andere locatie plaats? Dan mogen er momenteel maximaal 30 personen aanwezig zijn. Hoewel de horeca dicht is, maar er in dit geval wel een hapje en een drankje geserveerd worden. Uiteraard geldt ook nog steeds de regel dat iemand die verkoudheidsklachten of een van de corona symptomen heeft, thuis moet blijven.

Hopelijk heb je nu een idee gekregen van hoe het regelen van een uitvaart er momenteel aan toe gaat.

Laat een antwoord achter