Blog

Voor het eerst op jezelf

De een vlucht op zijn 18de uit huis, terwijl de ander op zijn 25ste maar is begint met het zoeken van zijn eerste woning. Hoe oud je ook bent wanneer je deze stap zet, het blijft even spannend. In deze blog lees je een aantal tips om je eerste huis tot een succes te maken

Begin op tijd

Als je voor het eerst op jezelf gaat zal je met meer maandelijkse kosten te maken hebben dan je gewend bent. Zo ben je maandelijks een vast bedrag kwijt voor elektra en gas, Wi-Fi en water. Belangrijk is om niet te lang te wachten met het afsluiten van deze contracten. Zo duurt het meestal, afhankelijk van de provider, 2 weken tot u gebruik kunt maken van draadloos internet en tv. Wacht je met het afsluiten tot je al over bent naar je nieuwe woning, dan ben je dus al te laat. In mijn geval was dat niet erg want ik had genoeg afleiding van mijn huisgenootjes, maar in je eentje kan het wellicht wat saai worden. Tevens kunt u een boete krijgen als u een te lange tijd gebruik maakt van stroom en water, zonder hier een contract voor te hebben. Vergeet ook niet je verhuizing op tijd door te geven aan de gemeente waar u heen verhuist. Doe dit binnen tenminste 5 dagen, anders ligt er een boete op de loer van meer dan 300 euro. 

Je uitzet

Je zult bij verlating van je ouderlijk huis een groot aantal nieuwe meubels en andere spullen moeten aanschaffen. Denk hier van tevoren goed over na, en natuurlijk hoef je niet binnen 1 week je uitzet helemaal compleet te hebben maar het is bijvoorbeeld wel heel handig om gelijk een stofzuiger in huis te hebben. Denk ook goed na bij het aanschaffen van meubels, ben je een een beetje een kluns en mors je nog wel is wat of laat je vaak wat vallen? Vermijd dan vooral een lichte bank, vloerkleed of een houten tafel zonder coating. Zelf ben ik ook een enorme kluns en nu wil het zo zijn dat mijn huisgenoot een mooie houten, onbehandelde tafel meegekregen uit haar ouderlijk huis die zij perse in gebruik wilde nemen, oei. Wij hebben dit opgelost door te kiezen voor gecoat tafellinnen, een tafelkleed die met een doekje is af te nemen. Het geeft een enorm gezellige sfeer tijdens het dineren, is binnen een paar seconde schoon te maken en de tafel blijft onvervuild. Nog een leuke tip: een regisseursstoel. Een beginners woning is meestal niet enorm groot, dus vaak is een twee of driepersoonsbank met een extra stoel het maximale wat je kwijt kan. Prima, maar lastig als er mensen op bezoek komen. Zelf hebben wij dit opgelost door het aanschaffen van een regisseursstoel, een uitklapstoel vonden wij namelijk toch wat minder elegant in de gang staan. Wat normaal een simpele uitklapstoel zou zijn is nu een blikvanger waar we veel complimenten over krijgen. 

Toeslagen

Als je een zelfstandige woning betreed kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Dit hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen en de maandelijkse huurprijs. Online is dit gemakkelijk te berekenen. Als je hier recht op hebt scheelt het in ieder geval enorm op je maandelijkse kosten.

Er zullen wanneer je voor het eerst op jezelf gaat altijd dingen op je pad komen die je niet had verwacht, toch hoop ik dat je met deze tips wat beter voorbereid dit proces in gaat. Veel succes in ieder geval!

Laat een antwoord achter