Blog

Wanneer kan ik letselschade verhalen?

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Soms bezeren we onszelf door onze eigen stomme schuld. Bijvoorbeeld als we onze een plank op onze tenen laten vallen. Menig Nederlander komt natuurlijk ook met een gebroken been of pols thuis vanuit de wintersport door een domme val. Maar het kan ook gebeuren dat je een ongeval krijgt door de schuld van een ander. Wanneer je op de wintersport onderuit wordt gesnowboard door een gevaarlijke gek bijvoorbeeld. Of als in het verkeer van achter iemand tegen je aanrijdt. In dat geval is het verschrikkelijk als je met lichamelijk letsel achterblijft terwijl je niks aan het ongeluk kon doen. In dat geval is het vaak mogelijk om letselschade te verhalen. In dit artikel bespreken we een paar scenario’s waarbij je letselschade kunt verhalen.

Hondenbeet

Jaarlijks wordt een significant aantal mensen door een hond gebeten. Een hondenbeet is pijnlijk, gevaarlijk met betrekking tot tetanus en het kan ook lelijke littekens achterlaten. Daarom is het bij een hondenbeet heel goed mogelijk om letselschade te verhalen. Bij een hondenbeet is de hondenbezitter altijd aansprakelijk. Het is belangrijk dat u bij de verzekeraar kunt bewijzen dat u door de hond bent aangevallen. Daarom kun je het beste meteen contactgegevens van getuigen noteren en de gegevens van de bezitter noteren. Het is dan ook een goed idee om een letselschade advocaat in te schakelen om zo uw rechten veilig te stellen.

Wanneer je een letselschade advocaat instelt zal deze samen met een medisch adviseur het letsel inventariseren en daarna wordt de schade begroot voor u. De letselschade advocaat zal de schade voor u kosteloos verhalen.

Verkeersongeval

Ook als u in een verkeersongeval terecht bent gekomen zijn er situaties waar letselschade verhaalt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je als fietser door een auto wordt aangereden. Of wanneer je in een stilstaande auto zit en iemand plotseling achterop je knalt. In veel van deze gevallen kun je ook met een whiplash komen zitten. Verzekeraars willen nog weleens moeilijk doen over uitkeringen rondom een whiplash omdat de aandoening moeilijk te bewijzen is. In dat geval is het top om een goede advocaat in je hoek te hebben staan die dit voor je oplost. Er zijn twee soorten schade die verhaalt kan worden. Er is materiële schade, zoals kosten voor hulp bij het huishouden, studievertraging, verlies aan verdienvermogen bij arbeidsongeschiktheid, reiskosten enzovoorts. Daarnaast is er smartengeld. Dit is een vergoeding voor het lijden van pijn enzovoorts. Denk aan verdriet, slapeloosheid, depressie en psychische klachten.

Laat een antwoord achter